Zubni ispuni ili plombe

Najčešći tretman u stomatološkoj praksi su zubni ispuni ili takozvane plombe.

Zubni ispuni se koriste pri ispunjavanju zubnih šupljina, kaviteta uzrokovanih  karijesom i pri nadogradnji ili sanaciji zuba uslijed trauma.

U našem svakodnevnom radu uvijek biramo za vas najbolje pa tako za zubni ispun koristimo fotopolimerizirajuce kompozite. Radi se o materijalu koji je pažljivo proučavan te sadrži posebna fizičko-kemijska svojstva idealna za upotrebu u ovom području.

Kako izrađujemo zubni ispun?

Prva faza se sastoji od izolacije radnog polja koferdamom  i od uklanjanja stare plombe ili karijesa. U slučaju frakture, potrebno je nadograditi zub na način da površina bude što prikladnija budućoj rekonstrukciji.

Daljnji korak je tretiranje kaviteta 37 %- tnom ortofosfornom kiselinom, tzv jetkanje koje služi za povećanje kontaktne površine između zuba i ispuna, tj. za povećanje veze između zuba i ispuna. Ovaj postupak također služi za otvaranje dentinskih tubula koji se zatvore prilikom uklanjanja karijesa.

Nakon toga, nanosi se bond, tekuća fotopolimerizirajuća smola koja djeluje kao veza između plombe i zuba. Budući da je smola tekuća ona lako prodire u dentinske tubule prethodno otvorene jetkanjem  ortofosfornom kiselinom. Ova faza naziva se i bonding.

Proces se nastavlja rekonstrukcijom zuba pomoću smole visoke konzistencije. Stomatolog ima na raspolaganju širok raspon boja i nijansi. Nakon što odaberemo boju počinjemo polagati prvi sloj materijala. Važno je to raditi postupno, u slojevima, kako nebi fotopolimerizacijom (kemijskom reakcijom stvrdnjavanja materijala izazvanom ultraljubičastim svjetlom) izazvali kontrakciju samog materijala. Kontrakcija mora biti pažljivo kontrolirana jer može utjecati na dugovječnost rekonstrukcije zuba.

Koliko traju zubni ispuni?

Kompozitne smole su vrlo otporni materijali pa zato kad govorimo o vijeku trajanja zubnog ispuna odnosimo se općenito na prisutnost ili odsutnost prianjanja samog materijala i zuba, i rjeđe o potrosnji uslijed žvakanja. S vremenom se može pojaviti takozvani marginalni gap, tj. pukotina  na mjestu spoja ispuna i zuba gdje se pojavi infiltracija bakterija i sekundarni karijes.

Rok trajanja zubnog ispuna je varijabilan i zavisi o oralnoj higijeni pacijenta.

Kako spriječiti infiltraciju bakterija?

Redovitim pregledima i čišćenjem kamenca svakih 3-6 mjeseci smanjit će se količina zubnih naslaga.

Rezervirajte svoj termin u Dentabel centru putem maila ili telefonski.