Protetika

Protetika je jedna od najkompleksnijih stomatoloških grana koja se bavi nadoknađivanjem izgubljenih zubi krunicama, mostovima, ljuskicama te potpunim ili djelomičnim protezama.

Obuhvaća fiksnu i mobilnu protetiku, a tijekom godina ponudila nam je neka uistinu revolucionarna rješenja u sanaciji izgubljenih prirodnih zuba.

Fiksna protetika

Zubne krunice su najčešći fiksni protetski rad a koristimo ih kada su prirodni zubi izrazito jako oštećeni i/ili estetski neprihvatljivi. Mogu se postavljati na prirodne brušene zube ili na ugrađene zubne implantate kako bi njima zatvorili otvor koji je nastao u zubnom nizu uslijed gubitka prirodne krune zuba. Ukoliko ih se stavlja na prirodne brušene zube, tada se uzima otisak zuba te se prema njemu kruna izrađuje u laboratoriju.

Za izradu jedne krunice potrebno je par dana, a u tom periodu pacijentu se stavlja privremena krunica. Nakon izrade krunice ona se cementira na pripremljeni zub pacijenta, što će osigurati potpuno prirodan izgled zuba.

Zubne krune u nizu osigurati će prekrasan osmijeh!

Garantiramo Vam:

  • Vrhunske zubne krune od cirkona i keramike
  • Najmoderniju tehnologiju izrade zubnih kruna
  • Brzu i kvalitetnu izradu po cijenama koje si možete priuštiti
  • Zube koji će Vas učiniti ljepšima i mlađima

Zubni mostovi, kao što i sam naziv kaže, povezuju prekinute zubne nizove u jednu cjelinu. U ulozi nosača mosta mogu biti prirodni zubi ili ugrađeni zubni implantati. Osim estetske, most ima i zdravstvenu funkciju, jer onemogućuje povlačenje zubnog mesa te pomicanje susjednih zubi. Priprema zuba za prihvaćanje mosta je slična pripremi zuba za pojedinačne krunice.

Zubne ljuskice su stomatološki nadomjesci koji prvenstveno imaju estetsku primjenu, a moguće ih je koristiti samo kod pacijenata koji imaju prirodne i zdrave zube. To su tanke keramičke navlake u boji zuba koje uglavnom koristimo za smanjenje razmaka među zubima, za sanaciju oštećene zubne cakline ili jako obojenih zuba. Za njihovo postavljanje potrebno je brušenje prednje strane zubi i uklanjanje sloja cakline do 0,5mm. Nakon toga ljuskice se trajno cementiraju na zube.
 

Mobilna protetika

Dentalna medicina nudi mogućnost mobilnih i kombiniranih protetskih nadomjestaka u slučaju kada je situacija u usnoj šupljini takva da nije moguće izvesti fiksnu ili polufiksnu protezu.
Mobilne proteze mogu biti totalne ili parcijalne.

Totalne proteze se izrađuju isključivo od akrilata, dok djelomične proteze mogu biti izrađene od dvije vrste materijala: akrilata (bez metalne baze) ili wirona (s metalnom bazom).

O zatečenoj situaciji u usnoj šupljini ovisit će koje će se rješenje ponuditi pacijentu.

Kombinirane proteze su djelomično fiksirane u ustima, dok je wironit proteza (s metalnom bazom) mobilni dio i neophodno ga je skidati zbog oralne higijene. Taj spoj fiksne i mobilne protetike solidno je rješenje kada se situacija ne može riješiti implantologijom.