Kako pobijediti strah od stomatologa

Strah od zubara je učestala pojava ali dobra je vijest da se taj strah može uspješno kontrolirati

Prvi znakovi da na stomatološkom stolcu imamo osobu koja pati od dentalne fobije jesu znojne ruke, tijelo koje se lagano uvija prema natrag i blijedo lice.

Fobije poput straha od zatvorenih prostora, klaustrofobije ili pada aviona se mogu kontrolirati jednostavnim izbjegavanjem takvih situacija dok se sa dentalnom fobijom pojedinac jednostavno mora suočiti i naučiti kako ju kontrolirati.

Strah od zubara često nastaje u djetinjstvu

Dokazano je da traumatična iskustva koja djeca dožive tijekom djetinjstva znatno utječu na njihove osjećaje i ponašanje u kasnijoj životnoj dobi. U stomatologiji treba biti posebno pažljiv kako bi se izbjeglo bolno iskustvo, a time i strahovi koji dovode do izbjegavanja stomatologa.

Prvi djetetov odlazak zubaru treba biti isključivo u svrhu upoznavanja djeteta sa stomatologom i ordinacijom te tada nije dobro raditi nikakve radove već kroz igru i zabavu djetetu objasniti zašto je važno da redovito dolazi na pregled. Veoma je bitno da dijete ima povjerenje u svog stomatologa i u osobu koja ga dovodi na pregled kao i to da ta osoba (roditelj ili drugi član obitelji) ne pati od dentalne fobije.

Najbolji način za prespavati bol i strah je sedacija

Stomatolozi su svijesni toga da je posjet zubaru za mnoge neugodno iskustvo pa su posebno usredotočeni na načine smanjenja nelagode i straha. Uklanjanje straha i boli u Dentabel centru za dentalnu medicinu uglavnom postižemo upotrebom lijekova gdje se takvo stanje naziva sedacija.

Metode sedacije koje koristimo su:

  • inhalacijska
  • oralna i
  • intravenozna

Minimalna sedacija podrazumijeva minimalno smanjenu razinu svijesti izazvanu lijekovima koji ne utječu na pacijentovu sposobnost neovisnog i svjesnog disanja. Sedacija se posebno preporučuje kod pacijenata koji pokazuju izrazit strah, čak i kod manjih strahova. Prije stomatološkog zahvata nužno je da se pacijent izjasni o eventualnim zdravstvenim tegobama ili alergiji na pojedine lijekove.

Naši doktori Igor i Ladislav imaju veliko iskustvo u radu s pacijentima koji pate od dentalne fobije. Ukoliko i Vi patite od tog problema, slobodno nas nazovite i rezervirajte svoj termin za pregled.

Rado ćemo Vam pomoći u svladavanju dentalne fobije.