Crno vino, kapljica zdravlja za naše zube

Stigle su odlične vijesti za one koji su svoje zube čuvali izbjegavanjem alkohola!

Naime, prema posljednjem istraživanju znanstvenici su utvrdili da je crno vino zapravo korisno za zdravlje zubi. Otkrili su da crno vino sadrži kemikalije koje sprječavaju hvatanje štetnih bakterija. Studija sugerira kako čaša crnog vina dnevno pomaže održati zube zdravima i reducira potrebu za plombama.

Svima je poznato da crno vino, kada se konzumira u umjerenim količinama, štiti od srčanih bolesti i nekih oblika raka. No posljednjih godina, znanstvenici su istraživali može li pomoći u prevenciji karijesa. Prošle je godine, tim američkih znanstvenika otkrio da kemikalije koje se u velikim količinama mogu pronaći u dozrelom grožđu za izradu vina, blokiraju štetne bakterije koje se vežu za zubnu caklinu.

Najštetnija bakterija poznata kao streptococcus mutans živi u ustima i hrani se šećerom iz hrane. Jednom kada se uhvati za caklinu, započinje proces demineralizacije, a kiselina stvara rupe u zubima.

U posljednjoj su studiji istraživači sa Sveučilišta Pavia u Italiji takve bakterije izložili malim količinama crnog vina kojem je uklonjen alkohol. To je učinjeno kako bi vidjeli što točno uzrokuje efekt, tj. alkohol ili nešto drugo. Rezultati su pokazali da štetni organizmi nisu imali nikakvog učinka. Crno vino stvara tanku ovojnicu na površini zuba i tako spriječava zadržavanje bakterija i stvaranje karijesa.

Znanstvenici tvrde kako je aktivni sastojak dio spojeva zvanih proantocijanidi, kemikalija bogatih antioksidantima koji se mogu pronaći uglavnom u grožđu.

Zato ne zaboravite popiti čašu crnog vina, ali samo jednu, jer u ovom slučaju jedan je vrijedan!