4 pravila za savršenu higijenu Vaših usta

Jedna od najvažnijih uloga stomatologa je podučavanje pacijenata o pravilnoj oralnoj higijeni.

Razjasnimo stoga zašto dolazi do nakupljanja plaka i zubnog kamenca.

Zubna šupljina je veoma bitan dio našeg organizma. Zadužena je za hranjenje, govor i disanje. Posebna je po tome što su u njoj prisutna i meka i tvrda tkiva koja su u konstantnom bliskom odnosu. Pod time podrazumijevamo jezik, sluznice obraza i usne, a s druge strane prisutvo zubnih lukova u kojima se nalaze zubi.

Jeste li se ikada zapitali što se događa tijekom hranjenja tj. žvakanja u vašoj usnoj šupljini?

Uloga zubi je kidanje i mrvljenje zalogaja na način da se hrana komprimira izmedju gornjih i donjih zubi. Njihova morfologija je savršeno projektirana za takvu svrhu. Naime, na zagriznim površinama zubi mogu se raspoznati brojni sulkusi, fisure i kvržice koje se sa suprotnim zubom u potpunosti preklapaju te na taj način idealno mrve hranu. Taj vrlo efikasni “stroj” mrvi hranu nevjerovatnom brzinom i tako pripremljen zalogaj šalje u daljnji probavni trakt.

Zaustavimo se na trenutak na ovom segmentu. U prije spomenutim sulkusima i fisurama (udubinama na zubima) pri svakom žvačnom aktu utisnuta je hrana koja se djelomično odstrani sa sljedećim žvačnim ciklusom a djelomično ostaje zarobljena u istima. Hrana koja ostaje u tim udubinama zubi pretvara se u zubni plak koji ako se pravovremeno ne odstrani prerasta u zubni karijes.

U idealnoj usnoj šupljini udubine na zubima nisu jako izražene te se hrana minimalno zadržava u njima. Veliki doprinos tome je protok sline te utjecaj mekih tkiva ( obrazi, usne) na same zube.

U većini usnih šupljina uvidjeli smo da ne postoje ti idealni uvjeti. Razlog tome su osim dubljih udubina na zubima, neravni zubi te zubni kamenac.

Ispravljanje zubi vrši se ortodontskim napravama dok se zubni kamenac mora periodično odstranjivati.

Što je zubni kamenac i kako se stvara?

Zubni kamenac je naslaga minerala koji potječu iz sline i koji se formiraju zahvaljujući razlici u pritisku koji nalazimo u ductusima ( slinovodima ) i samoj usnoj šupljini. Upravo ta razlika pritiska koja je najočitija pri ulasku sline u usnu šupljinu (iza donjih sjekutića te lateralno od gornjih kutnjaka) uzrokuje precipitaciju ili taloženje minerala koji se nalaze u njoj.

Sam po sebi zubni kamenac je sterilan i bezopasan no posjeduje hrapavu i nepravilnu površinu na kojoj se veoma lako zadržavaju ostaci hrane i pigmenti iz namirnica koje svakodnevno unosimo u našu usnu šupljinu.

Kako se čisti kamenac?

Dentabel tim pridaje veliku važnost ovoj grani stomatologije te smo stoga odabrali ultrazvučno otklanjanje zubnog kamenca. Radi se o instrumentu koji vibrira na ultrazvučnoj frekvenciji i na taj način “razbija” strukturu kamenca koja se onda odljepljuje sa površine zuba. Nakon toga zub se polira sa ciljem da njegova površina bude što pravilnija i glatkija te da se na nju ne može vezati plak.

4 savjeta za savršenu oralnu higijenu:

  • 2-3 puta godišnje skidanje kamenca i poliranje zubi kod Vašeg stomatologa
  • koliko puta dnevno prati zube- 3 puta dnevno; ujutro, nakon glavnog obroka i navečer prije spavanja
  • koju četkicu izabrati- tvrdoća medium, po mogućnosti sa nitima varijabilne geometrije, zamijeniti je 3 puta godišnje novom. Sjetite se da je puno važnija četkica nego pasta za zube. Uloga u otklanjanju plaka je 90-100%
  • koristiti zubni konac- barem jedanput dnevno prije pranja zubi po mogućnosti nakon svakog obroka

Pravilno pranje zubi od malih nogu ima ogroman značaj na stanje oralne higijene tijekom cijelog života!

Rezervirajte svoj termin u Dentabel centru putem maila ili telefonski